Historia usług cateringowych w Polsce

/

Opakowania do cateringuCatering to nic innego jak obsługa różnego rodzaju imprez, konferencji czy bankietów pod kątem gastronomicznym. Jego specyfika wyraża się w tym, że dania są przyrządzane poza obiektem odbiorcy. Usługodawca zapewnia wykonanie posiłków oraz ich dowóz pod wskazany przez klienta adres.

Historia cateringu w Polsce sięga końca lat 80-tych. Początkowo rozumiany był wyłącznie jako obsługa lotnisk – przygotowywanie posiłków dla pasażerów samolotów. Dopiero później ta gałąź gastronomii zaczęła się dynamiczniej rozwijać. Powstały firmy, których celem było świadczenie usług gastronomicznych w miejscu wskazanym przez klienta, a także dowóz gotowych posiłków do miejsc pracy.

Aktualnie Polacy bardzo chętnie korzystają z usług takich firm. Biorąc pod uwagę obecne tempo życia (ogólny brak czasu) zakup gotowego dania wydaje się idealnym rozwiązaniem. Często korzystamy z tej opcji przy organizacji różnego rodzaju imprez okolicznościowych typu: komunie, urodziny, czy jubileusze.

Moda na zdrowy styl życia – minimum pięć zróżnicowanych posiłków dziennie, stała się również szansą dla przemysłu cateringowego. Istnieje wiele firm wyspecjalizowanych w tym zakresie. Oferują one dowóz gotowych dań każdego dnia wg ściśle określonych wymagań klienta. Często z tej formy usług korzystają również zapracowane osoby będące na diecie odchudzającej.

Nie bez znaczenia jest również forma w jakiej dania te są podawane. Bardzo popularne są pojemniki do zgrzewu. Wygoda w transporcie (brak możliwości wydostania się jedzenia poza pojemnik) oraz możliwość odgrzewania w kuchenkach mikrofalowych przemawia na duży plus.

Na rynku pojawiło się też sporo firm specjalizujących się wyłącznie w dowozie do szkół czy miejsc pracy gotowych kanapek o różnej zawartości.

Jak widzimy zakres usług firm cateringowych jest bardzo szeroki. Trzeba też zaznaczyć, że jest to wysoce rozwojowy biznes.