Pojemniki styropianowe vs z polipropylenu.

/

Właściciele firm cateringowych często zastanawiają się jak zapakować danie, żeby we właściwej formie dotarło do klienta. Jeszcze do niedawna prym wiodły tradycyjne pojemniki wykonane ze styropianu, tzw. menuboxy. Dziś coraz częściej ustępują one miejsca nowoczesnym tackom do zgrzewu.

Powodów jest wiele, do głównych zaliczamy wzgląd estetyczny oraz niewątpliwą wygodę w transporcie gotowych potraw.

Styropian (z ang. EPS) z jakiego wykonane są menuboxy to nic innego jak spieniony polistyren. Główną i w zasadzie chyba jedyną jego zaletą jest to, że jest to materiał niezwykle lekki. Dłuższa jest lista jego wad. Zamknięcia proponowane przez producentów menuboxów ze styropianu nie gwarantują całkowitej szczelności – kierowca nie ma absolutnej pewności, że dowiezie danie w całości. Jak wynika z badań nie są to opakowania które miałyby obojętny wpływ na nasze zdrowie. Coraz częściej słyszy się o jego negatywnym oddziaływaniu na gospodarkę hormonalną organizmu a nawet o możliwości jego wpływu na rozwój niektórych chorób nowotworowych.

Mając na uwadze niedoskonałości opakowań ze styropianu, coraz więcej producentów proponuje alternatywne rozwiązanie. Jest nim system pakowania żywności poprzez umieszczenie go w tackach, nałożenie odpowiedniej folii, a następnie hermetyczne zgrzanie za pomocą przeznaczonej do tego maszyny.

Lista zalet wynikających z wyboru tej metody pakowania jest długa, poniżej wymienię te najważniejsze:

 

1. Zapakowane tą metodą danie jest w 100% szczelne – nie ma ryzyka wydostania się dania podczas transportu na zewnątrz opakowania.

2. Oszczędność kosztów.

3. Możliwość odgrzania dania w późniejszym czasie bez ryzyka utraty jego walorów smakowych.

4. Zwiększenie higieny oferowanych produktów (pakowanie hermetyczne).

5. Oszczędność czasu.

6. Estetyczny nowoczesny wygląd dania (od razu widać zawartość opakowania).

7. Możliwość odgrzewania w kuchence mikrofalowej.

 

W związku z rosnącą popularnością tej metody, na rynku dostępny jest coraz szerszy wybór tego typu opakowań. Miski na zupy o rożnych kolorach i pojemnościach. Opakowania na dania: niedzielone, dwudzielne oraz trójdzielne. Coraz częściej spotyka się też tacki na dania kuchni chińskiej.